background img

Articole noi

transmite virusul imunodeficientei umane - HIV

Unde se gaseste virusul imunodeficientei umane - HIV

Virusul imunodeficientei umane - HIV - se gaseste, in diferite concentratii, in fluidele biologice : sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern, saliva, secretii nazale, urina, lacrimi. Fluidul cu cea mai mare incarcatura virala si cel mai mare potential de infectare este sangele. Chiar daca se afla si in saliva, lacrimi, urina, virusul imunodeficientei umane (HIV) se afla intr-o cantitate insuficienta pentru a infecta.

Cum se poate transmite virusul imunodeficientei umane - HIV

Virusul imunodeficientei umane - HIV - se transmite prin contactul dintre fluidele infectate si mucoasele organismului sau prin contactul dintre fluidele infectate si asa-numitele solutii de continuitate care sunt mici rani sau leziuni ale organelor genitale, care uneori pot fi cauzate de alte infectii.

* Principalul mod de transmitere a virusului imunodeficientei umane (HIV) este contactul sexual neprotejat cu o persoana infectata. Este vorba despre toate formele de sex - vaginal, oral si anal. Indiferent de faptul ca probabilitatea transmiterii este diferita, oricare tip de sex neprotejat reprezinta un risc de infectare.

Alte modalitati de infectare cu HIV (virusul imunodeficientei umane)

* folosirea in comun, cu persoane infectate, de ace si seringi nesterilizate.
o Cea mai raspandita infectare este in cazul consumatorilor de droguri injectabile - sangele unei persoane infectate cu HIV poate ramane pe ac sau pe seringa iar virusul patrunde direct in sangele celui care va folosi aceasta seringa. Foarte important - in cazul unui tratament injectabil, acesta trebuie administrat folosind o seringa de unica folosinta, al carui ambalaj trebuie desfacut in prezenta pacientului.
* de la mama infectata la fat.
o In cazul in care femeia insarcinata este seropozitiva ea poate transmite fatului virusul in perioada de sarcina. De asemenea este posibila transmiterea virusului in timpul nasterii, de aceea este recomandat ca nasterea sa se faca prin cezariana. Fiindca se afla si in laptele matern, virusul imunodeficientei umane poate fi transmis de la mama seropozitiva la copil in timpul alaptarii.
* prin echipament nesterilizat.
o In cazul tatuajelor sau piercing-ului exista riscul transmiterii virusului imunodeficientei umane daca echipamentul este folosit la o persoana seropozitiva si apoi la o alta persoana, fara sterilizare. De asemenea, nu trebuie folosit de la un client la altul nici tusul, deoarece exista riscul ca acest lichid sa contina sange infectat de la clientul precedent. Aceeasi precautie si in cazul cabinetelor cosmetice, de acupunctura, de stomatologie. Trebuie acordata o mare atentie respectarii, de catre personal, a regulilor de asepsie (sterilizare a instrumentarului) si antisepsie (dezinfectie a suprafetelor sau echipamentului cu care vin in contact clientul / pacientul).
* prin transfuzii de sange, transplant de organe sau fertilizare in vitro cu materiale de la un donator seropozitiv.
o Probabilitatea infectarii pe aceasta cale este, astazi, foarte mica, sangele, produsele din sange si sperma donate fiind testate inainte de a fi utilizate in interventii medicale. Este necesara o atentie deosebita pentru cazurile in care exista probabilitatea ca acestea sa nu fie testate.
* prin accidente.
o atunci cand se acorda primul ajutor unei persoane seropozitive care a suferit un accident cu sangerare, fara a respecta minime masuri de precautie (ex : manusi de examinare). Virusul poate fi transmis prin orice fel de interventii cu instrumente taioase sau care inteapa si care sunt murdarite de sange provenind de la o persaona infectata cu HIV.

Cum NU se transmite virusul imunodeficientei umane - HIV

* folosind aceeasi vesela sau aceleasi tacamuri cu o persoana infectata
* atingand, imbratisand sau sarutand o persoana infectata
* folosind aceeasi toaleta, sala de sport sau piscina cu o persoana infectata
* folosirea in comun a unui computer, unei carti sau unor rechizite, cu o persoana infectata
* prin intepaturi de tantari si alte insecte
* de la animale la om (animalele, cu exceptia unei singure specii de maimute, nu sunt purtatoare de HIV)
* stand in aceeasi camera cu o persoana infectata
* prin tuse, stranut, respiratie
* prin alimente

Alte informatii

Practicarea sexului anal prezinta o probabilitate de infectie cu HIV mai mare decat sexul vaginal. Anusul este mai sensibil, fiind mai putin elastic si mai vascularizat decat vaginul. In aceste conditii, probabilitatea de ranire a anusului in timpul contactului sexual este mai mare decat in cazul vaginului. Daca o femeie seropozitiva are contact sexual vaginal, neprotejat, virusul poate patrunde in sangele barbatului prin contactul mucoaselor sau prin zone in care penisul prezinta mici rani sau zgarieturi.

Probabilitatea de infectie cu HIV este mai mare daca in timpul actului sexual exista vreun contact cu sangele partenerului - de exemplu, daca contactul sexual are loc in timpul perioadei de menstruatie, cand in vagin poate fi sange. De asemenea, poate exista sangerare in timpul unui contact anal sau al unui contact vaginal mai brutal.

Virusul imunodeficientei umane poate fi transmis prin sex oral. Ejacularea in gura (contactul dintre sperma infectata si mucoasa orala) si inghitirea spermei cresc probabilitatea de infectie cu HIV.

Existenta leziunilor provocate de alte infectii cu transmitere sexuala mareste probabilitatea transmiterii HIV.

Pielea intacta constituie o bariera naturala, o picatura de sange, secretie vaginala sau uretrala sau sperma infectate neconstituind un risc.

Cantitatea de virus din saliva este insuficienta pentru a putea infecta. Totusi exista riscul transmiterii virusului in conditiile sarutului umed, pasional, care poate provoca leziuni prin muscaturi ale buzelor sau limbii. Prezenta sangelui in saliva face ca aceasta sa devina contagioasa. In aceste situatii virusul imunodeficientei umane (HIV) poate fi transmis prin sarut. Atentie la sangerarile din cavitatea bucala produse de leziuni ale mucoasei.

Numai virusul imunodeficientei umane (HIV) se poate transmite. Imunodeficienta este o stare a organismului tot asa cum oboseala este o stare a organismului. Imunodeficienta organismului nu poate fi transmisa tot asa cum oboseala nu poate fi transmisa. SIDA este stadiul in care imunodeficienta organismului il face incapabil de a elimina agentii patogeni. SIDA este un stadiu in care apar semnele si simptomele infectiilor oportuniste. SIDA nu se poate transmite.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE