background img

Articole noi

Termeni contraceptie

Exista cazuri in care termenii folositi in subiectul "contraceptie" sunt folositi incorect, dand astfel posibilitatea aparitiei unor confuzii. De aceea este bine sa se inteleaga si sa se foloseasca corect acesti termeni.

Anticonceptional
metoda sau produs prin care se evita aparitia unei sarcini. Alta denumire : "contraceptiv."
In vorbirea curenta se foloseste termenul de "anticonceptionale" ca referire la "pastile anticonceptionale". Normal este sa se precizeze despre ce fel de metoda anticonceptionala se discuta, exprimarea "folosesc anticonceptionale" fiind numai una generala.
Avort
intreruperea unei sarcini datorita eliminarii spontane sau provocate a fatului din cavitatea uterina, inainte ca acesta sa fie viabil.
Chiuretaj
curatare a suprafetei unei mucoase.
In cazul unei sarcini, chiuretajul reprezinta curatarea mucoasei uterului (endometru), locul unde s-a implantat ovulul fecundat. Operatiunea de chiuretare se executa cu ajutorul unei chiurete.
Ciclu menstrual
serie de modificari periodice sub comanda hormonala, in principal ale ovarelor si endometrului, care include ovulatia si sangerarea menstruala.
Ciclul menstrual poate avea diferite durate cuprinse intre 22 de zile si 35 de zile.
In vorbirea curenta se foloseste termenul de "Ciclu" in loc de "Ciclu menstrual". Nu folositi termenul de "Ciclu" pentru a va referi la "Sangerarea menstruala". "Sangerare menstruala" este numai unul dintre evenimentele care au loc in timpul unui ciclu menstrual.
Contraceptie
masura de evitare a unei sarcini, constand in utilizarea unei metode sau folosirea unui produs contraceptiv (anticonceptional).
Contraceptie de urgenta
tip de contraceptie care se foloseste in situatii de urgenta pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat sau in urma unui accident reprezentat de ruperea prezervativului, coit intrerupt ratat, expulzarea dispozitivului intrauterin in timpul actului sexual, etc. Contraceptia de urgenta se poate face prin pastile si prin introducerea unui dispozitiv intrauterin. Contraceptia de urgenta pe baza de pastile este cunoscuta si sub numele de "pastila de a 2-a zi".
In vorbirea curenta se foloseste expresia "pastila de a 2-a zi" in loc de "pastile pentru contraceptia de urgenta". "Pastila de a 2-a zi" este o exprimare gresita care poate da nastere unor confuzii. Nu este vorba despre "o (singura) pastila" ci (cel mai obisnuit) de doua; nu se foloseste numai "a doua zi" ci poate fi folosita oricand, in intervalul de 72 de ore (3 zile) zile dupa accident. In anumite cazuri intervalul se poate extinde pana la 96 de ore (4 zile). Cu cat este mai repede folosita, cu atat mai mari sunt sansele de evitare a unei sarcini nedorite.
Contraceptiv
metoda sau produs care realizeaza contraceptia. Alta denumire : "anticonceptional".
Endometru
mucoasa care captuseste suprafata interna a uterului. In endometru se implanteaza ovulul fecundat.
HCG (human chorionic gonadotropin)
hormon produs de placenta si precursorii sai. Existenta acestui hormon este detectata de testul de sarcina, in acest fel facandu-se detectia unei sarcini.
Implantare
patrunderea ovulului fecundat in tesuturi astfel incat sa fi posibil contactul cu sangele care ii va asigura substantele nutritive necesare dezvoltarii. In cazul unei sarcini normale implantarea are loc in mucoasa uterina (endometru).
In vitro
termen care inseamna "in afara organismului".
Este opusul termenului "in vivo" care inseamna "in interiorul organismului".
Testul de sarcina este un "dispozitiv medical pentru diagnostic in vitro".
Menopauza
moment din viata femeii care indica incetarea functiei ovariene - inceteaza eliberarea lunara a ovulelor din ovarele femeii. De asemenea inceteaza si sangerarea ciclica de la nivelul uterului. Cauza este, in principal, reprezentata de declinul activitatii hormonale care apare de la o anumita varsta - in jurul a 45 de ani.
Ovare
pereche de glande sexuale feminine care produc celule reproductive feminine (ovule).
Ovul
celula reproductiva feminina produsa de ovare. In mod normal, in fiecare ciclu menstrual este eliberat cate un ovul, alternativ, de catre ovar. Un ovul are o viata destul de scurta - aproximativ 24 de ore.
Ovulatie
eliberarea unui ovul din ovar. Ovulatiile incep in perioada pubertatii si continua pana la menopauza. Ovulatia poate fi influentata de stres, medicatie hormonala, boala.
Nu exista "perioada de ovulatie" asa cum exista "perioada fertila". Nu se poate vorbi despre "perioada de ovulatie" fiindca ovulatia este un moment foarte scurt.
Perioada fertila
perioada din timpul ciclului menstrual, aflata in jurul momentului ovulatiei. In perioada fertila este cea mai mare probabilitate de aparitie a unei sarcini. Perioada fertila se poate intinde de-a lungul a aproximativ 5 zile in timpul unui ciclu menstrual.
Sangerare menstruala
eliminarea periodica a mucoasei uterine (endometru), ca urmare a stimulilor hormonali. Alta denumire : "menstruatie".
Nu folositi termenul de "Ciclu" pentru a va referi la "Sangerarea menstruala". "Sangerare menstruala" este numai unul dintre evenimentele care au loc in timpul unui ciclu menstrual.
Sarcina
termen folosit pentru descrierea dezvoltarii unui fat in uter.
Sarcina ectopica
sarcina care se dezvolta in alta parte decat in uter (ex : la nivelul trompelor uterine sau ovarelor). Sarcina ectopica reprezinta o urgenta medicala deoarece embrionul si fatul se dezvolta pana la dimensiuni ce pot duca la hemoragii interne grave.
Spermatozoid
celula reproductiva masculina. Spermatozoizii sunt produsi in testiculele barbatului adult si eliberati in vagin in timpul ejacularii. Spermatozoizii pot rezista pana la 5 zile in tractul genital feminin.
Vagin
canalul care uneste vulva (organele sexuale externe) cu uterul. Prin vagin se elimina menstra (sangele menstrual), vaginul este penetrat de penis in timpul contactului sexual, vaginul este canalul prin care se expulzeaza fatul in timpul nasterii.
Uter
organul muscular in interiorul caruia se dezvolta fatul in timpul sarcinii.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE