background img

Articole noi

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

Aproximativ 1 % din sarcini nu se dezvoltă normal în uter, ci în afara uterului (extrauterin), adică în trompe (foarte rar în ovare şi abdomen).

Pe timpul evoluţiei sarcinii, în primele 1-3 luni, datorită creşterii embrionului, trompa se rupe, provocând hemoragie ce pune în pericol viaţa femeii.

Diagnosticul de sarcină extrauterină este greu de pus, la început, dar se poate bănui dacă şi femeia ţine seama, de unele simptome, astfel:

* Întârzierea ciclului menstrual sau prezenţa unei menstruaţii mai reduse în ultima lună.
* Durere sub formă de colici sau permanentă în partea de jos a abdomenului.
* Mici pierderi de sânge roşu sau negricios cu sau fără cheaguri între ciclurile menstruale.

În aceste situaţii, femeia trebuie să se prezinte la medic. Uneori ruptura sarcinii extrauterine nu se face treptat, ci brusc, cu durere mare şi hemoragie externă puternică. În acest caz femeia devine anemică, palidă, are ameţeli iar când se scoală în picioare are stări de pierdere a cunoştinţei, cu leşin. Tensiunea arterială este scăzută, iar pulsul este slab şi rapid.

Alteori hemoragia este internă, scurgerea de sânge se face nu în afară, ci în abdomen, dar semnele anemiei sunt aceleaşi, aşa că în faţa lor se va chema de urgenţă „Salvarea". Între timp, bolnava va fi culcată cu capul mai jos decât corpul pentru a preveni anemierea creierului şi i se vor pune comprese reci ori pungă cu gheaţă pe partea de jos a abdomenului.

Prevenirea sarcinii extrauterine are în vedere tratarea inflamaţilor genitale şi a tulburărilor ciclului menstrual, evitarea avorturilor şi a utilizării anticoncepţionalelor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE