background img

Articole noi

patologiei infectioase transmisa prin apa

Caracteristica generala a patologiei infectioase transmisa prin apa

Cantitatea mare de apa folosita in comun de populatie ofera mari posibilitati ca in conditiile poluarii acestora, apa sa constituie un important factor de imbolnavire.

Bolile produse prin apa cuprind in general un mare numar de persoane, luind caracterul unor boli cu extindere in masa. In cadrul patologiei hidrice, un loc important il ocupa patologia infectioasa. Rolul apei in transmiterea bolilor infectioase este cunoscut de multa lume, chiar inainte de descoperirea agentilor infectiosi ai diferitor boli.

Pentru aparitia unei boli hidrice sunt necesare 3 conditii si anume:
- existenta unui eliminator de germeni (bolnav sau purtator);
- viabilitatea in apa a germenilor patogeni;
- un timp suficient pentru producerea bolii si existenta unei populatii receptive.

Bolile infectioase transmise prin apa pot imbraca sub aspectul numarului de cazuri de imbolnavire si al modului de aparitie si dezvoltare mai multe forme.

Cea mai frecventa forma de boala infectioasa de natura hidrica este epidemia. Epidemiile hidrice prezinta o serie de caractere proprii de epidemii si pe baza carora se poate pune diagnosticul si aplica masurile de combatere. Principalele caractere ale epidemiilor hidrice sant:
- caracterul exploziv sau cuprinderea unui mare numar de persoane intr-un timp relativ scurt;
- afectarea persoanelor receptive, care consuma apa contaminata, indiferent de sex, varsta, profesie;
- suprapunerea epidemiei pe aria de alimentare cu apa a populatiei din aceeasi sursa (conducta, izvor, fantana);
- aparitia epidemiei in orice anotimp, mai ales in anotimpul rece, datorita supravietuirii indelungate a germenilor patogeni in apa la temperatura scazuta si reducerii antagonismului microbian;
- incetarea epidemiei ca urmare a masurilor luate, tot atat de brusc cum a inceput, mai ramane un numar mic de cazuri care se gasesc in incubatie sau se transmit prin contact.

In afara acestor caractere principale, prezente la orice epidemie hidric mai intalnim si altele care insa pot lipsi, dar care atunci cand sant prezente, ne intaresc diagnosticul de epidemie hidrica, ele sant denumite caractere secundare si pot fi rezumate la:
- aparitia inainte de izbucnirea epidemiei a unui numar mare de boli digestive sub forma de enterite, gastroenterite sau diarei, uneori grave mai ales la copii si la populatia slaba;
- existenta unor defectiuni aproape totdeauna prezente ale sistemului de alimentare cu apa, difectiuni care prin ele insele explica posibilitatea poluarii apei, si in consecinta a izbucnirii epidemiei;
- lipsa de cele mai multe ori a germenilor patogeni din apa in momentul declansarii epidemiei datorita distrugerii lor de catre conditiile nefavorabile de mediu in timpul necesar perioadei de incubatie a bolii.

Poluarea apei se datoreste patrunderii in sursele de apa a dejectiilor umane si animale si a reziduurilor din activitatea omului si a colectivitatilor.

In ceea ce priveste masurile de prevenire a imbolnavirilor prin intermediul apei trebuie acordata atentie in primul rand modului de aprovizionare cu apa potabila a colectivitatilor, controlului instalatiilor centrale de apa si a conductelor de distributie , controlului bacteriologic si chimic al potabilitatii apei, intretinerii igienice a surselor de apa, controlul starii de purtator de germeni printre personalul care deserveste intreprinderile de aprovizionare cu apa. De asemenea se impune dezinfectia si fierberea ei, la indicatia serviciului sanitar.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE