background img

Articole noi

Infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala

Infectiile cu Transmitere Sexuala (ITS) sunt acele infectii care se transmit, in primul rand, prin activitate sexuala si afecteaza, in primul rand, zona genitala. O alta denumire este si "boli cu transmitere sexuala" sau "boli venerice".

Cele mai cunoscute infectii cu transmitere sexuala

* HIV - virusul imunodeficientei umane - vezi sectiunile "Despre HIV / SIDA" si "Despre transmitere HIV"
* Sifilis
* Gonoree
* Herpes genital
* Hepatita
* Negi genitali (condiloame genitale)
* Chlamydia
* Trichomoniaza (Tricomonas)
* Candidoza genitala

Agenti patogeni

Infectiile cu transmitere sexuala pot fi provocate de :

* virusuri (de exemplu virusul imunodeficientei umane - HIV, virusul Herpex Simplex - HSV)
* bacterii (de exemplu Treponema Pallidum, Neisseria Gonorrhea)
* micoplasme si chlamidii (de exemplu Mycoplasma Hominis, Chlamidia Trachomatis)
* fungi (ciuperci) (de exemplu Candida Albicans)
* protozoare (de exemplu Trichomonas Vaginalis)
* metazoare (paraziti) (de exemplu Sarcoptes Scabiei Hominis)

Agentii patogeni se afla in diferite concentratii, in primul rand, in fluidele organismului : sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern, saliva (de exemplu HIV, sifilis). Agentii patogeni se afla si in leziunile provocate de infectie pe piele (de exemplu herpes, sifilis), sau se afla direct pe piele (de exemplu paduchii lati).

Transmitere

Principala cale de transmitere a infectiilor sexuale este contactul dintre fluidele infectate si mucoasele organismului, prin sexul vaginal, oral sau anal neprotejat. O alta modalitate de transmitere in timpul activitatii sexuale este contactul fizic (intim) direct cu zona infectata.

In functie de specificul infectiei, alte modalitati de infectare sunt :

* de la mama infectata la fat in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii
* folosirea in comun cu o persoana infectata, de ace si seringi
* transfuzii cu sange sau produse de sange netestate
* folosirea in comun cu o persoana infectata, de lenjerie intima, prosoape, lenjerie de pat, obiecte taiose sau intepatoare infectate (trusa de ras, trusa de manichiura, tatuare, etc)
* folosirea in comun cu o persoana infectata, de obiecte destinate activitatii sexuale (penis artificial), fara protectie
* accidental


Probabilitatea transmiterii unei infectii sexuale creste daca exista rani sau ulceratii ale pielii sau ale mucoaselor, care sa usureze intrarea agentului patogen in organism.

Simptome

In cazul infectiilor cu transmitere sexuala simptomele se localizeaza, in special, in zona genitala - vulva, vagin, col uterin, uretra, gland (capul penisului), corpul penisului, epididim, testicul. Alte zone in care pot apare sunt si zona anusului sau zona bucala.

Simptomele infectiilor cu transmitere sexuale sunt foarte numeroase si diferite, multe dintre ele putand fi intalnite si in alte stari patologice fara legatura cu activitatea sexuala (de exemplu febra). De asemenea, cele mai multe dintre infectiile cu transmitere sexuala nu prezinta simptome (se spune ca infectiile sunt asimptomatice) dar chiar fara simptome, pot fi transmise. De aceea numai un test specific poate sa dea un rezultat sigur si concludent in legatura cu existenta unei infectii cu transmitere sexuala si cu agentul patogen.

Simptomele, atunci cand apar, pot fi :

* daca esti femeie :
o secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin. La femei exista o secretie fiziologica (normala). Ar trebui sa te ingrijorezi daca secretia isi schimba culoarea (devine verzuie sau gri), mirosul (devine neplacut), consistenta (devine apoasa sau branzoasa), cantitatea (devine abundenta)
o dureri sau usturime in timpul urinarii
o dureri si mancarimi in jurul vaginului sau in zona perianala (perineu, anus)
o durere in timpul actului sexual
o aparitia de excrescente (negi) in zona labiilor, vagin sau in zona perianala
o iritatii, rani in jurul vaginului sau in zona perianala

* daca esti barbat :
o secretie din penis in cantitati neobisnuite, cu o culoare si un miros neobisnuite
o senzatie de usturime in penis in timpul urinarii si imediat dupa
o iritatii, rani, veruci (negi) pe penis, in jurul lui sau in zona perianala
o mancarimi sau umflaturi in zona genitala, in zona perianala sau in alte parti ale corpului

Ceea ce este extrem de important sa stii este ca indiferent daca exista sau nu simptome, din momentul infectarii persoana infectata poate transmite infectia mai departe.

Tratament

Unele infectii cu transmitere sexuala pot fi vindecate (de exemplu tricomoniaza, sifilisul), altele sunt incurabile (de exemplu infectia herpetica, infectia HIV), persoana infectata fiind purtatoare a agentului patogen si putand infecta tot restul vietii.

Tratamentul infectiilor cu transmitere sexuala se aplica fie direct cauzei - pentru distrugerea agentului patogen (de exemplu sifilis sau tricomonas), fie efectelor - pentru eliminarea leziunilor atunci cand ele apar (de exemplu herpesul sau negii genitali).

In cazul hepatitei B exista si vaccin.

Cu cat o infectie cu transmitere sexuala este mai devreme depistata, cu atat mai rapida si mai sigura poate fi vindecarea (in cazul in care este vindecabila).

In cazul in care unul dintre parteneri este depistat pozitiv este obligatoriu ca si celalalt partener sa mearga la medic. In acelasi timp, este obligatoriu ca toti partenerii de pana atunci sa fie instiintati de situatie, pentru a stopa transmiterea infectiei.
Numai medicul specialist poate pune diagnosticul si poate recomanda tratamentul care sa vindece (in cazul in care se poate vindeca) sau sa tina sub control evolutia starii de sanatate si poate recomanda cel mai bun comportament care sa previna transmiterea infectiei, reinfectarea sau auto-infectarea.

Consecinte

Consecintele infectiilor cu transmitere sexuala sunt numeroase - de la neplacut (de exemplu raia) pana la deces (virusul imunodeficientei umane - HIV), uneori cancer (Human Papilomavirus), de multe ori sterilitate (chlamidiaza, gonoreea).

Infectiile cu transmitere sexuala - cele mai frecvente fiind gonoreea, sifilisul si hepatita - nu afecteaza organismul doar la nivelul organelor genitale. Nedescoperite sau netratate la timp, ele pot avea efecte extrem de grave asupra starii generale de sanatate, afectand si alte organe sau sisteme.

Alte informatii

Daca exista cea mai mica banuiala ca este posibil sa fi fost infectat cu o infectie cu transmitere sexuala, trebuie sa mergi imediat la medic pentru examinare si teste de laborator. Nu este cazul sa pierzi timpul incercand sa afli "ce ar putea fi" si nici nu trebuie sa cauti "remedii de la bunica". Medicul poate sa iti spuna precis daca este o problema, care este problema si care este cea mai buna rezolvare.

Medicii carora te poti adresa sunt :

* daca esti femeie :
o medicul specialist GINECOLOG (specialitatea medicala se numeste GINECOLOGIE)

* daca esti barbat :
o medicul specialist UROLOG (specialitatea medicala se numeste UROLOGIE)

* indiferent de sex :
o medicul specialiat DERMATOLOG (specialitatea medicala se numeste DERMATOLOGIE sau DERMATO-VENEROLOGIE)
o medicul specialist INFECTIONIST (specialitatea medicala se numeste BOLI INFECTIOASE)

Este bine sa incepi cu o vizita la MEDICUL DE FAMILIE fiindca este medicul care poate face o foarte buna triere a cazurilor, pastrand in acest fel o ordine in sistemul medical, este cel care cunoaste cel mai bine reteaua medicala din zona in care te afli si poate sa iti faca cea mai buna recomandare, examinarea este gratuita iar de la medicul de familie poti primi o trimitere catre un serviciu gratuit.

Infectiile cu transmitere sexuala reprezinta probleme de sanatate ale caror rezolvare nu trebuie amanata.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE