background img

Articole noi

igiena intima

Intrebare : Cum trebuie facuta igiena intima corect, in general, dar si dupa contactul sexual ?

Raspuns: Se vorbeste mult in ultima vreme despre igiena personala, un rol important avandu-l mijloacele mass-media. Zilnic suntem bombardati cu reclame la sapunuri, geluri de dus, sampoane, paste de dinti, deodorante de tot felul. Nu se prea vorbeste, insa, despre igiena sexuala, care este o parte importanta a conceptului de igiena in ansamblu. De aceea poate ca ar fi nevoie de o detaliere a subiectului (nu numai de reclame la tampoane, de ex.).

Este important ca inainte de a ne gandi la riscul de infectie cu boli cu transmitere sexuala, sa avem in vedere nevoia curateniei organelor genitale, atat la femei cat si la barbati. Dar nu trebuie exagerat cu folosirea de numeroase cosmetice, doar pentru li se face reclama. Apa calda si un sapun fin, cu pH neutru, sunt suficiente. In decurs de cateva zile , transpiratia, secretiile naturale si urmele de urina se pot acumula in, sau in jurul organelor genitale. Datorita faptului ca organele genitale sunt calde si umede, aceste acumulari hranesc bacteriile locale care pot determina infectii ale tractului urinar. Aceste infectii se manifesta adesea prin iritatie sau durere la urinare, (mai rar) inflamarea zonei din jurul organelor genitale sau scurgeri ce au o consistenta mai mare si un miros neplacut in comparatie cu cele normale. Aceste infectii nu sunt in general grave, dar sunt neplacute si uneori pot fi transmise de la o persoana la alta prin contact sexual. Cea mai buna cale de prevenire a acestor tipuri de infectii este dusul zilnic.

Pentru barbati, lucrurile sunt foarte simple : depinde de starea penisului - circumcis sau necircumcis. Barbatii care nu sunt circumcisi trebuie sa fie atenti sa spele bine zona preputului, unde infectiile pot aparea mai frecvent - se decaloteaza penisul si se spala zona. Daca decalotarea este dificila, nu o fortati. Mergeti la medic, s-ar putea sa fie nevoie de o interventie de specialitate.

Igiena zonelor genitale feminine este un pic mai complexa. In mod normal, in afara ciclului menstrual, vaginul, prin auto-curatare, elimina secretiile vaginale. In mod normal acestea sunt culoare alba, usor galbuie sau incolore. In cazul in care aceste scurgeri isi schimba consistenta, culoarea sau mirosul obisnuit (devin mai vascoase, culoarea se inchide, mirosul devine neplacut), femeia trebuie sa se adreseze imediat unui medic specialist ginecolog.

Femeile trebuie sa aiba grija ca zonele din jurul labiilor (acele cute de piele care inconjoara vaginul si uretra) si zona de sub capisonul clitorisului sa fie mentinute curate.
Pentru a evita transportarea bacteriilor din zona anusului in zona organelor genitale (lucru care da nastere infectiilor), spalarea si stergerea trebuie sa se faca incepand cu zona genitala si terminand cu zona anusului (din fata spre spate).

Cercetarile recente au demonstrat ca nu este nevoie sa se faca spalaturi vaginale in mod frecvent. Pentru femeile care insista pentru spalaturi vaginale, sfatul este sa nu fie prea frecvente si sa se foloseasca doar apa. Fara sapunuri, fara geluri. Este important sa se inteleaga ca sapunul sau gelul de dus introduse in vagin schimba echilibrul bacterian prezent in mod normal in vagin si pot creste sansele aparitiei infectiilor. De asemenea, daca exista unele secretii anormale, acestea nu vor putea fi descoperite de catre medic tocmai din cauza acestor spalari interioare. Daca medicul va considera necesar, va recomanda spalaturi intravaginale, dar numai in anumite cazuri. In legatura cu spalaturile intravaginale, lasati-l pe el sa decida. Stie mai bine ce face.
NU folositi parfumuri, spay-uri si alte produse pentru a "schimba mirosul". Mirosul vulvei este special "facut" pentru a atrage, pentru a excita. O vulva proaspat spalata are un miros cat se poate de atragator. Apoi, folosirea acestor produse deschide posibilitatea aparitiei unor iritatii.
In cazul femeilor virgine spalaturile intravaginale reprezinta o alegere proprie, asa cum este si folosirea tampoanelor vaginale.

Un alt aspect important al igienei sexuale care afecteaza in mod specific femeile este reprezentat de menstruatii (sangerarea menstruala). Incepand de la varsta la care fetele ating pubertatea, menstruatia survine ciclic pentru femeile care nu sunt insarcinate (de obicei o data pe luna dar nu este obligatoriu sa fie la acest interval). In timpul menstruatiei, celulele care alcatuiesc stratul intern al uterului sunt evacuate prin vagin impreuna cu sangele care rezulta in momentul desprinderii acestor celule. In timpul ciclului menstrual multe femei se simt "mai putin curate". Este uneori o senzatie de disconfort, dar nu uitati ca ciclul menstrual este (printre altele) un mod natural, al corpului femeii, de a se curata. Nu este nimic murdar decat in masura in care lasati sa fie murdar si nu este "murdar" decat in masura in care nu intelegeti normalitatea fenomenelor biologice. Invatati-va caracteristicile sangerarii menstruale pentru a putea folosi cea mai buna metoda de protectie pentru aceasta perioada, pentru a putea detecta orice fel de situatie anormala.
Femeile trebuie sa aiba grija sa mentina zona genitala curata in perioada menstruatiei.

Igiena intima in perioada sangerarii menstruale inseamna folosirea unor absorbate care sa se potriveasca cu fluxul sanguin caracteristic dar si schimbarea la timp a acestor absorbante. Exista absorbante externe si absorbante interne (intravaginale). Capacitatea de absorbtie este specificata printr-un numar de picaturi desenate pe ambalaj. In cazul absorbantelor interne se recomanda folosirea unui absorbant cu capacitatea minima de absorbtie pentru caracteristica fluxului sanguin.

Tampoanele care se introduc in vagin pentru a absorbi sangele menstrual trebuie schimbate la cel mult patru sau sase ore, chiar daca au absorbit foarte putin sau deloc. Tampoanele lasate pe loc o perioada indelungata determina aparitia riscului producerii sindromulul de soc toxic, o infectie bacteriana severa care poate fi fatala. Ca si in restul timpului, spalaturile vaginale nu sunt necesare in timpul menstruatiei. Toaleta se poate reduce la spalarea externa, a vulvei.

Este bine sa alternati folosirea tampoanelor intravaginale cu perioade de folosire a tampoanelor externe, mai ales ca perioada zi - noapte : ziua absorbant intern, noaptea absorbant extern, dar si ca altenanta a ciclurilor menstruale : o perioada cu absorbante interne si externe, o perioada numai cu absorbate externe.
In cazul femeilor virgine folosirea tampoanelor vaginale reprezinta o alegere proprie, asa cum sunt si spalaturile intravaginale.

Igiena dupa contactul sexual nu are nici un fel de recomandari diferite de igiena obisnuita. Spalarea dupa actul sexual ramane tot exterioara.
Actul sexual in timpul sangerarii menstruale nu este, nici el, "murdar" si nu este nici periculos decat in masura in care este neprotejat.
In cazul in care folositi jucariile sexuale trebuie sa le mentineti perfect curate. Curatarea lor se face imediat dupa folosire. Fiecare dintre acestea are instructiuni de curatare si intretinere, date de catre producator. Unele au si truse speciale pentru aceasta intretinere.

Si inca ceva. Nu uitati sa aveti, pentru igiena zonelor genitale, un prosop personal pe care sa nu-l "impartiti" cu nimeni.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE